
روانشناسی رنگها | ترکیب رنگ در تبلیغات و بازاریابی
تبلیغات و بازاریابی ارتباط نزدیکی با هم دارند و استفاده از رنگ ها در بازاریابی و تبلیغات تجاری، پیشنهادات، فرم های تجاری و یا محصولات می تواند پیام های مثبت یا منفی به ناخوداگاهِ اراد بفرستد که درکی خوب یا بد از تجارت و محصول در ذهن مشتریِ احتمالی ایجاد می کند.
اگرچه رنگ ها تنها جزء مهم در بازاریابی نیستند اما اولین اثر در ذهن مشتری ناشی از بازاریابی و تبلیغات هاست که می تواند برای مدتی طولانی در ذهنِ باقی بماند؛ نباید قدرتِ اولین اثر ناشی از رنگ ها که منجر به ارسال پیام های ناخودآگاه به بازارِ هدف می شود را دست کم گرفت اما با این حساب ؛
هر رنگی چه پیامی را به ضمیرِ ناخوداگاه ارسال می کند ؟
هر رنگی بصورتِ ذاتی حاملِ پیامی می باشد که باید برای القای آن مفهوم از همان رنگ بهره برد
· قابل اعتماد و صادق بودن، محافظه کار بودن : آبی
· غریزه جنسی و احساسات : قرمز
· ریسک،اخطار و توانایی مالی : نارنجی
· صمیمیت و دوستی : سبز
· مراقبت : صورتی، آبی، سبز یا فیروزه ای
· برازندگی : سیاه، نقره ای
· کیفیت عالی : سیاه، نقره ای، طلایی یا بنفش
· مجلل : طلایی، سیاه، نقره ای، بنفش
· مصنوعی : سیاه، نقره ای
· قدرتمند : سیاه
هر رنگی چه احساس و حالتی را القا می کند؟
شما باید با استفاده از حالات و احساسی که هر رنگ بطور ذاتی القا می کند احساسی را که می خواهید در رابطه با تجارتِ خود بیان کنید :
· شادی : زرد و آبیِ کم رنگ
· جدیت : آبی یا نیلی
· دارای شخصیت حقوقی : تیره، قرمز تیره، مشکی
· هیجان انگیز : قرمز
· مراقبت و مهربانی : صورتی، سبز، فیروزه ای، ارغوانی
· شادمانی : زرد یا نارنجی
· دوستانه : نارنجی
· آرامش، راحتی، صلح : آبی، سبز
· خلاق، خیال انگیز : بنفش، زرد یا ارغوانی
مردم بر پایه ی احساسات خرید می کنند، سپس با منطق توجیه می کنند !
برای استفاده ی مناسب از تاثیرِ رنگ ها در تبلیغات نیاز است تا روانشناسی رنگ ها و مفهومِ پنهانی که هر رنگی القا می کند را در یابید.
برای تنظیم یک رنگ موثر در بازاریابی باید بدانید که رنگ ها پیش از کلمات و مفاهیم با بیننده ارتباط برقرار می کنند و طبیعی است که اگر کلماتی مناسب را با رنگ آمیزیِ نا به جا به نمایش بگذارید هیچ بیننده ای حتی به مرحله ی مطالعه ی آن هم نمی رسد تا تاثیرِ کلمات را درک کند!
مفهوم روانشناسی رنگهای گرم در بازاریابی و تبلیغات
قرمز
قرمز رنگِ آتش و خون است؛ این رنگ مرتبط با انرژی، جنگ، خطر، توانایی، قدرت، شهوت، آرزو و عشق است، قرمز یک محرکِ بسیار قویِ احساسات است؛ سوخت و سازِ بدن انسان را بالا می برد، نرخ تنفس را افزایش می دهد و فشارِ خون را بالا می برد، قرمز قابلیتِ دیده شدن بسیار بالایی دارد و به همین دلیل در تابلوی ایست، چراغِ راهنمایی و مواد آتش زا از این رنگ استفاده می شود، در نشان های تشریفاتی رنگ قرمز به نشانه ی رشادت و دلاوری استفاده می شود و نیز این رنگ در پرچم بسیاری از کشورها دیده می شود.
رنگِ قرمز اشیا را نزدیکتر نشان می دهد، از این رنگ برای تحریک کردنِ افراد به تصمیم گیریِ سریع استفاد می شود؛ قرمز رنگی مناسب برای دکمه های “همین حالا بخرید” و “اینجا کلیک کنید” در بنر های صفحاتِ اینترنتی است و گاهی از قرمز برای برانگیختن حسِ شهوت استفاده می شود، استفاد ی گسترده ی این رنگ در نشان دادنِ خطر است مانند علائمِ خطر و هشدار.
این رنگِ در تبلیغات با محوریت انرژی مناسب است مانند نوشابه های انرژی زا، بازی ها، اتومبیل ها، مرتبط با ورزش و فعالیت های فیزیکی
قرمزِ روشن : نمایانگرِ شادمانی، تمایلاتِ جنسی، شهوت، احساسات و عشق
صورتی : نشان دهنده ی فضای عاشقانه، عشق، دوستی، لطافت و خصوصیاتِ زنانه
قرمزِ تیره : نمایانگرِ قدرت، عزمِ راسخ، خشم و غضب، رهبری، شجاعت و دلاوری، اشتیاق، نفرت و قهر
قهوه ای : نمایانگرِ پایداری و خصوصیاتِ مردانه
خرمائی (قهوه ای مایل به قرمز) : نمایانگرِ پاییز و فصلِ درو کردن
نارنجی
نارنجی ترکیبی از انرژیِ رنگ قرمز و شادمانیِ رنگِ زرد است؛ این رنگ مرتبط با شادی، طلوعِ خورشید و نواحی گرمسیری است، این رنگ نمایانگرِ اشتیاق، جذبه، خوشبختی، خلاقیت، تصمیم گیری،شیدایی، موفقیت، تشویق و تحریک می باشد.
در چشمِ انسان نارنجی یکی از گرم ترین رنگهاست و به انسان احساسِ گرما را منتقل می کند اما به اندارزه ی قرمز پرتکاپو نیست؛ نارنجی اکسیژن رسانی به مغز را افزایش می دهد، اثری انرژی بخش ایجاد می کند و فعالیت های ذهنی را تحریک می کند.
این رنگ محبوبیت زیادی نزدِ جوانان دارد ، به عنوانِ رنگِ خوراکی تداعی کننده ی غذای سالم و محرک اشتهاست.همچنین نشانگرِ خزان و فصلِ برداشت است، در نشانهای تشریفاتی نیز سمبلِ قدرت و استقامت می باشد.
نارنجی قابلیت دیداریی بالایی دارد و برای جلب توجه به کار می رود و عناصرِ بسیار مهم را در طراحی با این رنگ برجسته می کنند، نارنجی برای تبلیغات اسباب بازی و مواد غذایی بسیار موثر است.
نارنجی تیره : نشانگرِ فریب و حیله است
نارنجیِ مایل به قرمز : نمایانگرِ آرزو، غریزه ی جنسی، لذت، تسلط، پرخاشگری و اشتیاق برای جنب و جوش
طلایی : تحریک کننده ی احساسِ برتری و منزلت است و نشان دهنده ی روشنایی، دانایی و ثروت، کیفیتِ بالا
زرد
زرد رنگی طلوعِ خورشید است، این رنگ مرتبط با شادی، خوشبختی، هوش و انرژی می باشد، رنگ زرد القی گرما می کند، محرکِ شادی و فعالیت های ذهنی است و انرژی در عضلات ایجاد می کند.این رنگ معمولا با غذا نیز در ارتباط می باشد.
زرد روشن یک جاذبِ توجه است و به همین دلیل معولا تاکسی ها به رنگ زردِ روشن هستند، استفاده ی زیاد از رنگ زرد موجب اضطراب می شود و نشان داده شده است که کودکان در اتاق های زرد رنگ بیشتر گریه می کنند، ترکیبِ زرد با مشکی پیش از هر رنگی دیده می شود و معمولا از این ترکیب برای علائمِ هشدار استفاده می شود. میتوانید نمونه های این ترکیب جذاب را در نمونه کارهای طراحی ما نیز مشاهده کنید. در نشان های تشریفاتی زرد نشان دهنده ی افتخار و وظیفه شناسی است.
استفاده از این رنگ موجب ایجادِ شادی و نشاط می شود، این رنگ مناسب برای تبلیغات مرتبط با کودکان و اوقاتِ فراغت است.
رنگ زرد بسیار موثر برای جلب توجه است و در قسمت های مهمِ طراحی برای برجسته نشان دادن استفاده می شود همچنین این رنگ نزدِ مردان بسیار سرزنده و یادآورِ دورانِ بچگی است بنابراین استفاده از آن برای فروشِ کالای گران و لوکس به مردان توصیه نمی شود ( کمتر کسی برای یک تبلیغات جاریِ زرد رنگ یا مرسدس بنزِ زرد رنگ هزینه می کند )
زرد، رنگِ ناپایداری و فوریت است؛ این رنگ مناسب برای القای پایداری و امنیت نیست.
زردِ روشن : مایل به سفید است و برای وضوح نیاز به یک رنگِ تیره دارد، سایه های رنگِ زرد جذابیتِ دیداری ندارند زیرا حالت بانشاط زرد را از دست می دهند و به سمتِ چرک و دودی متمایل می شوند.
زردِ تیره : القاگرِ احتیاط، زوال، بیماری و حسادت
زردِ روشن : نمایانگرِ هوشیاری، تازگی و شادی
سفید
سفید مرتبط با نور، خوبی، پاکی، خلوص و بی گناهی است و به عنوانی رنگِ کمال در نظر گرفته می شود؛ سفید معنای امنیت، عفت و پاکیزگی می دهد و به عنوانِ مخالفِ مشکی، معمولا معنای مثبت دارد، سفید می تواند نمایانگرِ موفقیت باشد، این رنگ در نشان های تشریفاتی نشانگرِ ایمان و پاکدامنی است.
در تبلیغات سفید نمایانگرِ سرما و پاکیزگی می باشد چرا که رنگِ برف است، از این رنگ می توان برای القای سادگی در تبلیغات تکنولوژی استفاده کرد، سفید رنگِ مناسبی برای سازمان های خیریه می باشد و نیز فرشتگان معمولا در جامه ی سفید رنگ به تصویر کشیده می شوند.
سفید مرتبط با بیمارستان، دکترها و استریل کردن می باشد و می توان از آن برای القای سلامتی در تبلیغات پزشکی بهره برد همچنین سفید در ارتباط با سبک بودن، غذای بدونِ چربی و و تبلیغات لبنی می باشد.
مفهوم روانشناسی رنگهای سرد در تبلیغات
سبز
سبز، رنگِ طبیعت است؛ این رنگ نشانگرِ رشد و باروری، هارمونی و هماهنگی، تازگی و طراوت می باشد ، رنگِ سبز ارتباطِ زیادی با احساسِ امنیت و سلامت دارد ، همچنین رنگِ سبزِ تیره معمولا مرتبط با پول است.
سبزِ نیرویی شفابخش دارد؛ این رنگ آرام ترینِ رنگها برای چشم انسان است و بینایی را بهبود می بخشد، سبز استقامت و پایداری را القا می کند، در برخی موارد هم سبز نشان دهنده بی تجربگی و تازه کار بودن است.
در نشان های تشریفاتی سبز نمایانگرِ پیشرفت و امید است ، سبز بر خلافِ قرمز، به معنای ایمنی می باشد و در علائم رانندگی به معنای اجازه عبور است.
از سبز برای نشان دادن سلامتی در تبلیغات دارو ها و محصولاتِ پزشکی استفاده می شود، این رنگ مستقیما مرتبط با طبیعت است پس می توانید در تبلیغات محصولاتِ طبیعی از آن بهره ببرید، سبزِ تیره معمولا در مفاهیم مرتبط با پول نظیر دنیای اقتصاد، بانکداری و سرمایه گذاری به کار گرفته می شود.
سبز تیره : مرتبط با جاه طلبی، طمع و حسادت می باشد
سبزِ مایل به زرد : نشانگرِ بیماری، ترس، نزاع و حسادت
سبزِ مایل به آبی : نشان دهنده درمان و محافظت
سبزِ زیتونی : رنگِ مرسوم به نشانه صلح است
آبی
در روانشناسی رنگها آبی رنگِ آسمان و دریاست؛ این رنگ با عمق و پایداری مرتبط است و نشانگرِ اطمینان، درستی، دانش، وفاداری، هوش، ایمان، صداقت و عالم روحانی می باشد.
آبی برای سلامت بدن و ذهن انسان مفید است ؛ این رنگ متابولیسم بدن انسان را کاهش می دهد و ایجاد آرامش می کند، این رنگ عمیقا با آرامش و ملایمت مرتبط است و در نشان های تشریفاتی از آبی برای آدادن خلوص و پرهیزگاری استفاده می شود
از آبی می توان در تبلیغات مرتبط با پاکیزگی (نظیر تصفیه آب و پاکننده ها)، هوا و آسمان (نظیر خطوط هواپیمایی و تهویه هوا)، آب و دریا (نظیر آب معدنی و تورهای سفر دریایی) استفاده کرد.
بر خلافِ رنگهای گرم نظیرِ قرمز، نارنجی و زرد، رنگِ آبی مرتبط با هوشیاری و فهم است و از آبی برای نشان دادنِ دقت در محصولاتِ پیشرفته نیز استفاده می شود.
آبی رنگی مردانه است بطوریکه طبقِ مطالعاتِ انجام گرفته بیشترین محبوبیت را نزدِ مردان دارد، آبیِ تیره مرتبط با عمق، پایداری و مهارت است ؛ آبی، رنگِ برگزیده ایلات متحده امریکا می باشد
از آبی برای تبلیغات غذایی و آشپزی اجتناب کنید زیرا این رنگ موجبِ کاهش اشتها می شود، زمانی که از آبی در ترکیب با رنگ های گرم نظیرِ قرمز یا زرد استفاده می شود آبی می تواند تضاد و طراوتِ زیادی ایجاد کند (به عنوانِ مثال برای لباسِ قهرمانانِ افسانه ای از ترکیبِ قرمز و آبی و زرد استفاده شده است)
آبی روشن : نشانگرِ سلامتی، التیام، آرامش، ادراک و ملایمت
آبی تیره : نمایانگرِ دانش، قدرت، درستی و جدیت
ارغوانی
ارغوانی ترکیبی از پایداریِ آبی و انرژیِ قرمز را دارد ؛ ارغوانی مرتبط با جلال و شکوه است، این رنگ نشانگرِ قدرت، نجابت، تجمل و جاه طلبی است، این رنگ ثروت و افراط را بیان می کند.
این رنگ مرتبط با خرد، بزرگی، استقلال، خلاقیت، جادو و راز است، بر اساسِ بررسی ها ۷۵ درصدِ نوجوانانِ در آستانه بلوغ این رنگ را به تمامِ رنگها ترجیح می دهند، ارغوانی در طبیعت بسیار نادر است و به همین علت در افراد تصنعی بودن را القا می کند.
ارغوانیِ روشن رنگِ مناسب برای طرح های زنانه است همچنین می توان از ارغوانیِ درخشان برای تبلیغات نوجوانان استفاده کرد.
ارغوانیِ روشن : القای حسِ نوستالژیک و رومانتیک می کند
ارغوانی تیره : القاکننده ناراحتی و افسردگی و احساسِ ناامیدی
مشکی
مشکی مرتبط با قدرت، وقار، رسمیت، مرگ، پلیدی و راز است، مشکی رنگی رازآلود و مرتبط با مفاهیمِ ناشناخته و ترسناک است.
این رنگ القای گر معانیِ منفی در ذهن است (نظیرِ لیست سیاه)، سیاه بیانگرِ قدرت و اعتبار است و به عنوان رنگی بسیار رسمی، با وقار و معتبر شناخته می شود، این رنگ در نشان های تشریفاتی به معنای غم و اندوه است.
مشکی احساسِ عمق و پرسپکتیو را القا می کند اما به عنوانِ پس زمینه موجبِ کاهشِ خوانایی می شود، لباس های مشکی شما را باریکتر و لاغرتر نشان می دهند و در طراحیِ گالری های هنری و عکاسی از مشکی و خاکستری در پس زمینه رنگهای دیگر برای برجسته نشان دادنِ آنها استفاده می کنند.
مشکی تضادِ خوبی با رنگهای روشن دارد بطوریکه استفاده از این رنگ در ترکیب با رنگهایی نظیر قرمز، نارنجی یا هر رنگِ روشنِ دیگری باعث افزایشِ انرژی این رنگها می شود.
روانشناسی رنگها در بازریابی و فروش ؛ هدف گیری بازار با رنگ ها
برای داشتن یک کسب و کار موفق لازم است افراد یا شرکت هایی که قرار است محصول یا خدمات شما به آن ها فروخته شود را شناسایی کنید ؛ سپس باید برای تبلیغات و بازاریابیِ موفق، رنگ هایی که مصرف کنندگانِ شما را جذب می کند بشناسید
برای یافتنِ بهترین رنگ شما باید روی قسمتِ کوچکی از بازارِ هدفتان رنگ های متفاوت را آزمایش کرده و پاسخ ها را با هم مقایسه کنید تا بیابید کدام رنگ بیشتری و بهترین اثرگذاری را دارد و سپس این رنگ را برای تبلیغات اصلی تان به کار ببرید
روانشناسی رنگ یک علم محض نیست و نمی گوید که کدام رنگها بد و کدامیک خوبند ؛ بلکه نشان می دهد که چه رنگهایی برای آن دسته از افراد که جامعه ی هدف شما هستند جذاب تر است
رنگ ها بر اساس جنسیت، تحصیلات، فرهنگ، تجربیات شخصی در زندگی برای افراد معانیِ متفاوتی دارند ؛ در ادامه قوانینی عمومی از تبلیغات رنگ ها روی هر دسته از افراد را بررسی می کنیم اما فراموش نکنید که قانونی استثناهایی نیز دارد
جذابیت رنگها بر اساس جنسیت
با توجه به روانشناسی رنگها رنگ آبی معمولا برای اکثر افراد جامعه اعم از هر گونه فرهنگ، ملیت، سن، طبقه اجتماعی یا جنسیتی محبوبیت دارد و می تواند به عنوانِ مطمئن ترین رنگ در هر بازاری استفاده شود اما نه به عنوانِ بهترین رنگ تبلیغات ( برای مثال برای بانوان رنگِ صورتی عموما محبوب تر است )
♀ مردان
· رنگِ آبی را به قرمز و نارنجی را به زرد ترجیح می دهند
· پسر بچه ها معمولا تمایلی سنتی به پوشیدن لباس ها آبی دارند
♂ زنان
· چیزی که از زنان در روانشناسی رنگها مشخص شده این است که رنگِ قرمز را به آبی و زرد را به نارنجی ترجیح می دهند
· دختر بچه ها معمولا تمایلی سنتی به پوشیدن لباس های صورتی دارند
هر دو جنسیت
· رنگهای آبی، فیروزه ای، سبز، قرمز، زرد، سیاه، سفید، خاکستری و نقر ای برای استفاد در تبلیغات هایی که بازارشان را هم مردان و هم زنان تشکیل می دهند مناسبند
· رنگ های صورتی و ارغوانی به تازگی در میان مردان قابل قبول شده اند بطوریکه تی شرت هایی به رنگ صورتیِ کمرنگ و ارغوانی روشن بر تن مردان دیده می شود
جذابیت رنگها بر اساس سن
کودکان
· در اتاق های زرد بیشتر گریه می کنند
· بیشترین قدرتِ تضاد دیداری ( کنتراست ) را از خود نشان می دهند
نونهالان ( ۷ تا ۱۲ سال )
· بیشتر به رنگهای دارای درخشندگی ؛ قرمز، زرد، آبی، نارنجی، سبز و ارغوانی تمایل دارند
نوجوانان ( ۱۳ تا ۱۹ سال )
· با مطالعه روانشناسی رنگها مشخص شد این گروه بیشتر تمایل دارند رنگهای تصنعی و پیچیده که در طرح های گرافیکی در نرم افزارهای کامپیوتری نظیرِ فتوشاپ یافت می شوند را امتحان کنند
· بسیاری ازدختران جوان به انواع متنوع از رنگهای ارغوانی و صورتی علاقه مندند
· عده ای از نوجوانان که به اواخرِ این دوره ی سنی نزدیک می شوند از خود تمایل به رنگِ مشکی نشان می دهند و این نیازِ روانشناختی به رنگ مشکی برخواسته از تغیرو تحول بین دورانِ نونهال و نوجوانی و بلوغ می باشد بطوریکه افراد در این مقطعِ گذرای بلوغ علاقه به انزوا برای شناختِ خودِ واقعی شان خواهند داشت
جوانان
· تا پیش از ۲۵ سالگی مشابه با نوجوانان هستند
· علایق این دسته پس از ۲۵ سالگی در حالی که اعتماد به نفسشان افزایش یافته و مسیر زندگی خود را می یابند شروع به تغییر می کند
بزرگسالان
· بیشتر رنگهای دارای ابهت و وقار را ترجیح می دهند
· کمتر علاقه به امتحان کردن رنگهای تازه نشان می دهند و معمولا تمایل به حفظ علایق قبلی خود هستند
کهنسالان
· کمترین تمایل را به رنگ زرد دارند ( مگر زرد روغنی روشن )
· تمایل به رنگ های شفاف از قبیل آبی ، صورتی و سبز دارند
· عموما رنگ های آرامِ نظیر آبی، سبز، صورتی و ارغوانی را بر رنگهای درخشان نظیر زرد، قرمز و نارنجی ترجیح می دهند اگرچه برخی رنگ سرموه ای که درصدی زرد کمرنگ و قرمز هم دارد را انتخاب می کنند
· بسیاری از زنانِ کهنسال رنگ های طیف ارغوانی از ارغوانیِ تیره تا بنفش و بنفش روشن را بر می گزینند و با بیشتر شدن سن به ارغوانیِ تیره و بنفشِ تیره تمایل می یابند
روانشناسی رنگها بر اساس نوع تجارت
· تجارت های جدی بیشتر تمایل به رنگهای تیره دارند ؛ آبی تیره، سبز تیره، قرمزتیره، نیلی، مشکی و خاکستری
· تجارتهای با جدیت کمتر و مرتبط با شادی تمایل به رنگهای روشنتر دارند ؛ قرمز، نارنجی، سبز روشن، آبی روشن، صورتی و ارغوانی
روانشناسی رنگها بر اساس طبقه اجتماعی
· طبقه ی کارگر تمایل به رنگهای گرم و روشن و میانیِ طیف رنگهای رنگین کمانی دارند
· طبقه ثروتمندتر جامعه به رنگهای مصنوعی و پیچیده و نیز رنگهای سرد و بخش سومِ طیف رنگهای رنگین کمانی (از خانواده سبز و آبی) و سایه هایی از رنگهای گرم و میانی تمایل دارند
روانشناسی رنگها بر اساس تحصیلات
· در روانشناسی رنگها تحقیقات نشان داده است که افراد با تحصیلاتِ پیشرفته بیشتر به رنگهای تصنعی و پیچیده علاقه مندند
· افراد با تحصیلات متوسط بیشتر به رنگهای خاص و ترکیبی از بخش سوم طیف رنگها (خانواده آبی و بنفش) تمایل دارند
· افراد با تحصیلات ابتدایی و افراد کم سواد بیشتر رنگ های پایه ای بخش اول و دوم طیف رنگها (نظیر قرمز و زرد) را ترجیح می دهند
روانشناسی رنگها بر اساسِ منطقه آب و هوایی
· در روانشناسی رنگها مردم معمولا رنگهایی را ترجیح می دهند که مرتبط با اقلیم و آب و هوای محل زندگی شان است
· مردم نواحی گرمسیری به رنگهای گرم و مردم نواحی سردسیر رنگهای سرد و آرام علاقه نشان می دهند
· در کشورهای منطقه ی اسکاندیناوی رنگهای آبی روشن، زرد و سفید محبوبند
· در سوئیس رنگهای تصنعی مانند قرمز تیره و زرشکی، خاکستری و آبی تره مرسوم است
· درروانشناسی رنگها آمریکای جنوبی رنگهای گرم نظیر قرمز، نارنجی، زرد و صورتی روشن محبوبند
· در اقیانوسیه و استرالیا رنگهای بومی سرزمینشان نظیر قرمز، نارنجی، آبی، سبز مرسوم هستند